Sójové omáčky a obsah lepku = Soy sauces and gluten content
Stanovení lepku v sójových omáčkách z české obchodní sítě je důležité pro jejich možné použití u osob s nežádoucími reakcemi na lepek nebo jinou obilnou bílkovinu. Bylo analyzováno 18 vzorků sójových omáček různého typu kompetitivním ELISA kitem s R5 protilátkou. Bylo zjištěno, že 13 vzorků obsahovalo méně než 20 mg/kg lepku, … celý popis
Uloženo v:
Podrobná bibliografie
- Hlavní autor
- Typ dokumentu
- Články
- Fyzický popis
- 3 ilustrace
- Publikováno v
- Výživa a potraviny. -- ISSN 1211-846X. -- Roč. 76, č. 1 (2021), s. 17-20
- Témata
- Popis jednotky
- 2 fotografie, 1 tabulka
- Bibliografie
- Literatura na straně 20 (19 záznamů)
Instituce:
Česká zemědělská a potravinářská bibliografie
Záznam není součástí řezu
MARC
LEADER | 00000naa a2200000 i 4500 | ||
---|---|---|---|
001 | czpb000186076 | ||
FMT | A | N | |
LDR | 0 | 0 | |0 0naa a22 i 4500 |
003 | CZ PrUZP | ||
005 | 20210614190749.0 | ||
007 | ta | ||
008 | 210614s2021 xr ao f b 000 0 cze d | ||
040 | |a ABA009 |b cze |e rda | ||
041 | 0 | |a cze |b eng | |
072 | 7 | |a 664 |x Potravinářský průmysl |2 Konspekt |9 19 | |
072 | 7 | |a 613 |x Hygiena. Lidské zdraví |2 Konspekt |9 14 | |
072 | 7 | |a 616 |x Patologie. Klinická medicína |2 Konspekt |9 14 | |
080 | |a 664:633.34 |2 MRF | ||
080 | |a 616-092.19:613.26/.29 |2 MRF | ||
100 | 1 | |a Rysová, Jana |7 xx0097722 |u Výzkumný ústav potravinářský Praha |4 aut | |
245 | 1 | 0 | |a Sójové omáčky a obsah lepku = |b Soy sauces and gluten content / |c Jana Rysová |
246 | 3 | 1 | |a Soy sauces and gluten content |
300 | |b 3 ilustrace | ||
336 | |a text |b txt |2 rdacontent | ||
337 | |a bez média |b n |2 rdamedia | ||
338 | |a jiný |b nz |2 rdacarrier | ||
500 | |a 2 fotografie, 1 tabulka | ||
504 | |a Literatura na straně 20 (19 záznamů) | ||
520 | 3 | |a Stanovení lepku v sójových omáčkách z české obchodní sítě je důležité pro jejich možné použití u osob s nežádoucími reakcemi na lepek nebo jinou obilnou bílkovinu. Bylo analyzováno 18 vzorků sójových omáček různého typu kompetitivním ELISA kitem s R5 protilátkou. Bylo zjištěno, že 13 vzorků obsahovalo méně než 20 mg/kg lepku, tj. tyto výrobky by mohly být označeny jako bezlepkové. Dalších 5 vzorků je možné zařadit do kategorie potravin s velmi nízkým obsahem lepku. Výsledky stanovení byly dány do souvislosti se surovinovým složením výrobků. Současně je diskutován i obsah soli v omáčkách a její technologický význam. | |
520 | 3 | 9 | |a The gluten determination in soy sauces sold on the Czech market is important for their possible use in people with adverse reactions to gluten or other cereal proteins. 18 samples of soy sauces of various types were analyzed by a competitive ELISA kit with R5 antibody. It was found that 13 samples contained less than 20 mg/kg of gluten, i. e. these products could be labeled as gluten-free. Another 5 samples can be included in the category of foods with very low gluten content. These results of determination were put into context with the raw material composition of the products. At the same time, the salt content in sauces and its technological significance were also discussed. |9 eng |
546 | |a Český text, anglický abstrakt | ||
650 | 0 | 9 | |a CHINA |2 agrovoc |
650 | 0 | 9 | |a Soy sauce |2 agrovoc |
650 | 0 | 9 | |a HISTORY |2 agrovoc |
650 | 0 | 9 | |a JAPAN |2 agrovoc |
650 | 0 | 9 | |a SOYBEANS |2 agrovoc |
650 | 0 | 9 | |a SWELLING |2 agrovoc |
650 | 0 | 9 | |a WHEATS |2 agrovoc |
650 | 0 | 9 | |a Torrefaction |2 agrovoc |
650 | 0 | 9 | |a ASPERGILLUS ORYZAE |2 agrovoc |
650 | 0 | 9 | |a FERMENTATION |2 agrovoc |
650 | 0 | 9 | |a LACTIC ACID BACTERIA |2 agrovoc |
650 | 0 | 9 | |a PEDIOCOCCUS |2 agrovoc |
650 | 0 | 9 | |a ZYGOSACCHAROMYCES ROUXII |2 agrovoc |
650 | 0 | 9 | |a CANDIDA |2 agrovoc |
650 | 0 | 9 | |a HYDROLYSIS |2 agrovoc |
650 | 0 | 9 | |a CEREAL PROTEIN |2 agrovoc |
650 | 0 | 9 | |a FOOD ALLERGIES |2 agrovoc |
650 | 0 | 9 | |a ALLERGENS |2 agrovoc |
650 | 0 | 9 | |a GLUTEN |2 agrovoc |
650 | 0 | 9 | |a ANALYTICAL METHODS |2 agrovoc |
650 | 0 | 9 | |a ELISA |2 agrovoc |
650 | 0 | 9 | |a PRODUCT LABELLING |2 agrovoc |
650 | 0 | 9 | |a Analytical chemistry |2 agrovoc |
650 | 0 | 9 | |a food composition |2 agrovoc |
650 | 0 | 9 | |a COMMON SALT |2 agrovoc |
653 | 0 | |a shoyu | |
653 | 0 | |a tamari | |
653 | 0 | |a koji | |
650 | 0 | 7 | |a Čína |2 agrovoc |
650 | 0 | 7 | |a sójová omáčka |2 agrovoc |
650 | 0 | 7 | |a historie |2 agrovoc |
650 | 0 | 7 | |a Japonsko |2 agrovoc |
650 | 0 | 7 | |a sója |2 agrovoc |
650 | 0 | 7 | |a bobtnání |2 agrovoc |
650 | 0 | 7 | |a pšenice |2 agrovoc |
650 | 0 | 7 | |a pražení |2 agrovoc |
650 | 0 | 7 | |a Aspergillus oryzae |2 agrovoc |
650 | 0 | 7 | |a kvašení |2 agrovoc |
650 | 0 | 7 | |a baktérie mléčného kvašení |2 agrovoc |
650 | 0 | 7 | |a Pediococcus |2 agrovoc |
650 | 0 | 7 | |a Zygosaccharomyces rouxii |2 agrovoc |
650 | 0 | 7 | |a Candida |2 agrovoc |
650 | 0 | 7 | |a hydrolýza |2 agrovoc |
650 | 0 | 7 | |a cereální bílkoviny |2 agrovoc |
650 | 0 | 7 | |a alergie vůči potravinám |2 agrovoc |
650 | 0 | 7 | |a alergeny |2 agrovoc |
650 | 0 | 7 | |a lepek |2 agrovoc |
650 | 0 | 7 | |a analytické metody |2 agrovoc |
650 | 0 | 7 | |a ELISA |2 agrovoc |
650 | 0 | 7 | |a označování výrobků |2 agrovoc |
650 | 0 | 7 | |a analytická chemie |2 agrovoc |
650 | 0 | 7 | |a složení potravin |2 agrovoc |
650 | 0 | 7 | |a kuchyňská sůl |2 agrovoc |
773 | 0 | |t Výživa a potraviny |x 1211-846X |g Roč. 76, č. 1 (2021), s. 17-20 |q 76:1 |9 2021 | |
LKR | |a ITM |b 97084 |l UZP50 |y 2021 | ||
910 | |a ABA009 |t rs | ||
SIF | |z DN |d 20210614 |