Sójové omáčky a obsah lepku = Soy sauces and gluten content

To chci

Stanovení lepku v sójových omáčkách z české obchodní sítě je důležité pro jejich možné použití u osob s nežádoucími reakcemi na lepek nebo jinou obilnou bílkovinu. Bylo analyzováno 18 vzorků sójových omáček různého typu kompetitivním ELISA kitem s R5 protilátkou. Bylo zjištěno, že 13 vzorků obsahovalo méně než 20 mg/kg lepku, celý popis

Uloženo v:

Podrobná bibliografie

Hlavní autor
Jana Rysová
Typ dokumentu
Články
Fyzický popis
3 ilustrace
Publikováno v
Výživa a potraviny. -- ISSN 1211-846X. -- Roč. 76, č. 1 (2021), s. 17-20
Témata
Popis jednotky
2 fotografie, 1 tabulka
Bibliografie
Literatura na straně 20 (19 záznamů)

Instituce:


MARC

LEADER 00000naa a2200000 i 4500
001 czpb000186076
FMT A N
LDR 0 0 |0 0naa a22 i 4500 
003 CZ PrUZP
005 20210614190749.0
007 ta
008 210614s2021 xr ao f b 000 0 cze d
040 |a ABA009  |b cze  |e rda 
041 0 |a cze  |b eng 
072 7 |a 664  |x Potravinářský průmysl  |2 Konspekt  |9 19 
072 7 |a 613  |x Hygiena. Lidské zdraví  |2 Konspekt  |9 14 
072 7 |a 616  |x Patologie. Klinická medicína  |2 Konspekt  |9 14 
080 |a 664:633.34  |2 MRF 
080 |a 616-092.19:613.26/.29  |2 MRF 
100 1 |a Rysová, Jana  |7 xx0097722  |u Výzkumný ústav potravinářský Praha  |4 aut 
245 1 0 |a Sójové omáčky a obsah lepku =  |b Soy sauces and gluten content /  |c Jana Rysová 
246 3 1 |a Soy sauces and gluten content 
300 |b 3 ilustrace 
336 |a text  |b txt  |2 rdacontent 
337 |a bez média  |b n  |2 rdamedia 
338 |a jiný  |b nz  |2 rdacarrier 
500 |a 2 fotografie, 1 tabulka 
504 |a Literatura na straně 20 (19 záznamů) 
520 3 |a Stanovení lepku v sójových omáčkách z české obchodní sítě je důležité pro jejich možné použití u osob s nežádoucími reakcemi na lepek nebo jinou obilnou bílkovinu. Bylo analyzováno 18 vzorků sójových omáček různého typu kompetitivním ELISA kitem s R5 protilátkou. Bylo zjištěno, že 13 vzorků obsahovalo méně než 20 mg/kg lepku, tj. tyto výrobky by mohly být označeny jako bezlepkové. Dalších 5 vzorků je možné zařadit do kategorie potravin s velmi nízkým obsahem lepku. Výsledky stanovení byly dány do souvislosti se surovinovým složením výrobků. Současně je diskutován i obsah soli v omáčkách a její technologický význam. 
520 3 9 |a The gluten determination in soy sauces sold on the Czech market is important for their possible use in people with adverse reactions to gluten or other cereal proteins. 18 samples of soy sauces of various types were analyzed by a competitive ELISA kit with R5 antibody. It was found that 13 samples contained less than 20 mg/kg of gluten, i. e. these products could be labeled as gluten-free. Another 5 samples can be included in the category of foods with very low gluten content. These results of determination were put into context with the raw material composition of the products. At the same time, the salt content in sauces and its technological significance were also discussed.  |9 eng 
546 |a Český text, anglický abstrakt 
650 0 9 |a CHINA  |2 agrovoc 
650 0 9 |a Soy sauce  |2 agrovoc 
650 0 9 |a HISTORY  |2 agrovoc 
650 0 9 |a JAPAN  |2 agrovoc 
650 0 9 |a SOYBEANS  |2 agrovoc 
650 0 9 |a SWELLING  |2 agrovoc 
650 0 9 |a WHEATS  |2 agrovoc 
650 0 9 |a Torrefaction  |2 agrovoc 
650 0 9 |a ASPERGILLUS ORYZAE  |2 agrovoc 
650 0 9 |a FERMENTATION  |2 agrovoc 
650 0 9 |a LACTIC ACID BACTERIA  |2 agrovoc 
650 0 9 |a PEDIOCOCCUS  |2 agrovoc 
650 0 9 |a ZYGOSACCHAROMYCES ROUXII  |2 agrovoc 
650 0 9 |a CANDIDA  |2 agrovoc 
650 0 9 |a HYDROLYSIS  |2 agrovoc 
650 0 9 |a CEREAL PROTEIN  |2 agrovoc 
650 0 9 |a FOOD ALLERGIES  |2 agrovoc 
650 0 9 |a ALLERGENS  |2 agrovoc 
650 0 9 |a GLUTEN  |2 agrovoc 
650 0 9 |a ANALYTICAL METHODS  |2 agrovoc 
650 0 9 |a ELISA  |2 agrovoc 
650 0 9 |a PRODUCT LABELLING  |2 agrovoc 
650 0 9 |a Analytical chemistry  |2 agrovoc 
650 0 9 |a food composition  |2 agrovoc 
650 0 9 |a COMMON SALT  |2 agrovoc 
653 0 |a shoyu 
653 0 |a tamari 
653 0 |a koji 
650 0 7 |a Čína  |2 agrovoc 
650 0 7 |a sójová omáčka  |2 agrovoc 
650 0 7 |a historie  |2 agrovoc 
650 0 7 |a Japonsko  |2 agrovoc 
650 0 7 |a sója  |2 agrovoc 
650 0 7 |a bobtnání  |2 agrovoc 
650 0 7 |a pšenice  |2 agrovoc 
650 0 7 |a pražení  |2 agrovoc 
650 0 7 |a Aspergillus oryzae  |2 agrovoc 
650 0 7 |a kvašení  |2 agrovoc 
650 0 7 |a baktérie mléčného kvašení  |2 agrovoc 
650 0 7 |a Pediococcus  |2 agrovoc 
650 0 7 |a Zygosaccharomyces rouxii  |2 agrovoc 
650 0 7 |a Candida  |2 agrovoc 
650 0 7 |a hydrolýza  |2 agrovoc 
650 0 7 |a cereální bílkoviny  |2 agrovoc 
650 0 7 |a alergie vůči potravinám  |2 agrovoc 
650 0 7 |a alergeny  |2 agrovoc 
650 0 7 |a lepek  |2 agrovoc 
650 0 7 |a analytické metody  |2 agrovoc 
650 0 7 |a ELISA  |2 agrovoc 
650 0 7 |a označování výrobků  |2 agrovoc 
650 0 7 |a analytická chemie  |2 agrovoc 
650 0 7 |a složení potravin  |2 agrovoc 
650 0 7 |a kuchyňská sůl  |2 agrovoc 
773 0 |t Výživa a potraviny  |x 1211-846X  |g Roč. 76, č. 1 (2021), s. 17-20  |q 76:1  |9 2021 
LKR |a ITM  |b 97084  |l UZP50  |y 2021 
910 |a ABA009  |t rs 
SIF |z DN  |d 20210614