Nutriční hodnota pekařských výrobků z pšenic s barevným zrnem = Nutritinal value of bakery products from colored-grain wheat cultivars
Obiloviny patří mezi základní součásti lidské výživy a z nich zvláště pšenice, která je druhou nejrozšířenějším obilovinou na světě. S využitím celozrnné mouky pšenic s barevným zrnem byly připraveny pekařské výrobky, housky a muffiny, u nichž byl následně stanoven obsah bílkovin, vlákniny, anthokyanů a karotenoidů. Obsah … celý popis
Uloženo v:
Podrobná bibliografie
- Hlavní autor
- Další autoři
- Typ dokumentu
- Články
- Fyzický popis
- 5 ilustrací
- Publikováno v
- Výživa a potraviny. -- ISSN 1211-846X. -- Roč. 75, č. 5 (2020), s. 114-117
- Témata
- Popis jednotky
- 2 fotografie, 3 tabulky
- Bibliografie
- Literatura na straně 117 (12 záznamů)
Instituce:
Česká zemědělská a potravinářská bibliografie
Záznam není součástí řezu
MARC
LEADER | 00000naa a2200000 i 4500 | ||
---|---|---|---|
001 | czpb000183234 | ||
FMT | A | N | |
LDR | 0 | 0 | |0 0naa a22 i 4500 |
003 | CZ PrUZP | ||
005 | 20201218185259.0 | ||
007 | ta | ||
008 | 201203s2020 xr ao f b 000 0 cze d | ||
040 | |a ABA009 |b cze |e rda | ||
041 | 0 | |a cze |b eng | |
072 | 7 | |a 633 |x Rostlinná výroba |2 Konspekt |9 24 | |
072 | 7 | |a 664 |x Potravinářský průmysl |2 Konspekt |9 19 | |
072 | 7 | |a 641 |x Kuchařství. Potraviny. Vařená jídla |2 Konspekt |9 19 | |
072 | 7 | |a 612 |x Fyziologie člověka a srovnávací fyziologie |2 Konspekt |9 14 | |
080 | |a 633.111 |2 MRF | ||
080 | |a 664.6 |2 MRF | ||
080 | |a 641.1 |2 MRF | ||
080 | |a 612.392.7 |2 MRF | ||
100 | 1 | |a Šmídová, Zuzana |7 xx0227244 |u Výzkumný ústav potravinářský, Praha |4 aut | |
245 | 1 | 0 | |a Nutriční hodnota pekařských výrobků z pšenic s barevným zrnem = |b Nutritinal value of bakery products from colored-grain wheat cultivars / |c Zuzana Šmídová, Marie Eliášová, Luboš Paznocht |
246 | 3 | 1 | |a Nutritinal value of bakery products from colored-grain wheat cultivars |
300 | |b 5 ilustrací | ||
336 | |a text |b txt |2 rdacontent | ||
337 | |a bez média |b n |2 rdamedia | ||
338 | |a jiný |b nz |2 rdacarrier | ||
500 | |a 2 fotografie, 3 tabulky | ||
504 | |a Literatura na straně 117 (12 záznamů) | ||
520 | 3 | |a Obiloviny patří mezi základní součásti lidské výživy a z nich zvláště pšenice, která je druhou nejrozšířenějším obilovinou na světě. S využitím celozrnné mouky pšenic s barevným zrnem byly připraveny pekařské výrobky, housky a muffiny, u nichž byl následně stanoven obsah bílkovin, vlákniny, anthokyanů a karotenoidů. Obsah bílkovin ve výrobcích byl v rozmezí 7,1 - 8,2 % a obsah vlákniny 5,8 - 9,5 %. Vzhledem k těmto hodnotám je možné pro většinu výrobků použít příslušná výživová tvrzení. Výrobky z pšenice s modrým zrnem obsahovaly několikrát více anthokyanů než výrobky z pšenice s purpurovým zrnem. Obsah karotenoidů v muffinech ze žlutého zrna (1,04 mg/kg) byl vyšší než v houskách (0,43 mg/kg). Vzhledem k obsahu biologicky aktivních látek by mohly tyto výroby tvořit cennou součást naší stravy. | |
520 | 3 | 9 | |a Cereals constitute an important part of the human diet, and especially wheat, which is the second most abundant cereal in the worlds. Buns and muffins were prepared using the whole-meal flour from colored-grain wheat and the contents of proteins, fibre, anthocyanins and carotenoids were determined. The content of proteins in bakery products represented 7.1 - 8.2% and of fibre 5.8 - 9.5%. Due to these values it is possible for most products to use appropriate nutrition claims. The products from blue-colored grains contained several times more anthocyanins than from purple-colored grains. The carotenoid content was higher in yellow -colored-grain muffins (1.04 mg/kg) than in buns (0.43 mg/kg). Due to the content of biologically important substances could these products constitute an important and valuable part of our nutrition. |9 eng |
546 | |a Český text, anglický abstrakt | ||
650 | 0 | 9 | |a TRITICUM AESTIVUM |2 agrovoc |
650 | 0 | 9 | |a VARIETIES |2 agrovoc |
650 | 0 | 9 | |a WHEATS |2 agrovoc |
650 | 0 | 9 | |a GRAIN |2 agrovoc |
650 | 0 | 9 | |a COLOUR |2 agrovoc |
650 | 0 | 9 | |a CEREAL PROTEIN |2 agrovoc |
650 | 0 | 9 | |a STORAGE PROTEINS |2 agrovoc |
650 | 0 | 9 | |a ALEURONE |2 agrovoc |
650 | 0 | 9 | |a ENDOSPERM |2 agrovoc |
650 | 0 | 9 | |a DIETARY FIBRES |2 agrovoc |
650 | 0 | 9 | |a DIETARY GUIDELINES |2 agrovoc |
650 | 0 | 9 | |a CAROTENOIDS |2 agrovoc |
650 | 0 | 9 | |a ANTIOXIDANTS |2 agrovoc |
650 | 0 | 9 | |a ANTHOCYANINS |2 agrovoc |
650 | 0 | 9 | |a Cyanidin |2 agrovoc |
650 | 0 | 9 | |a METABOLISM |2 agrovoc |
650 | 0 | 9 | |a BIOAVAILABILITY |2 agrovoc |
650 | 0 | 9 | |a MEDICINAL PROPERTIES |2 agrovoc |
650 | 0 | 9 | |a Disease prevention |2 agrovoc |
650 | 0 | 9 | |a BAKERY PRODUCTS |2 agrovoc |
650 | 0 | 9 | |a CHEMICAL COMPOSITION |2 agrovoc |
650 | 0 | 9 | |a ANALYTICAL METHODS |2 agrovoc |
653 | 0 | |a perikarp | |
650 | 0 | 7 | |a Triticum aestivum |2 agrovoc |
650 | 0 | 7 | |a odrůdy |2 agrovoc |
650 | 0 | 7 | |a pšenice |2 agrovoc |
650 | 0 | 7 | |a zrno |2 agrovoc |
650 | 0 | 7 | |a barva |2 agrovoc |
650 | 0 | 7 | |a cereální bílkoviny |2 agrovoc |
650 | 0 | 7 | |a zásobní bílkoviny |2 agrovoc |
650 | 0 | 7 | |a aleuron |2 agrovoc |
650 | 0 | 7 | |a endosperm |2 agrovoc |
650 | 0 | 7 | |a vláknina potravy |2 agrovoc |
650 | 0 | 7 | |a dietetická doporučení |2 agrovoc |
650 | 0 | 7 | |a karotenoidy |2 agrovoc |
650 | 0 | 7 | |a antioxidanty |2 agrovoc |
650 | 0 | 7 | |a antokyaniny |2 agrovoc |
650 | 0 | 7 | |a kyanidin |2 agrovoc |
650 | 0 | 7 | |a metabolismus |2 agrovoc |
650 | 0 | 7 | |a biologická dostupnost |2 agrovoc |
650 | 0 | 7 | |a léčivé vlastnosti |2 agrovoc |
650 | 0 | 7 | |a prevence nemocí |2 agrovoc |
650 | 0 | 7 | |a pekařské výrobky |2 agrovoc |
650 | 0 | 7 | |a chemické složení |2 agrovoc |
650 | 0 | 7 | |a analytické metody |2 agrovoc |
700 | 1 | |a Eliášová, Marie |7 mub2013759631 |u Česká zemědělská univerzita v Praze |4 aut | |
700 | 1 | |a Paznocht, Luboš |u ČZU v Praze |4 aut | |
773 | 0 | |t Výživa a potraviny |x 1211-846X |g Roč. 75, č. 5 (2020), s. 114-117 |q 75:5 |9 2020 | |
LKR | |a ITM |b 97084 |l UZP50 |y 2020 | ||
910 | |a ABA009 |t rs | ||
SIF | |z DN |d 20201203 |