Nutriční hodnota pekařských výrobků z pšenic s barevným zrnem = Nutritinal value of bakery products from colored-grain wheat cultivars

To chci

Obiloviny patří mezi základní součásti lidské výživy a z nich zvláště pšenice, která je druhou nejrozšířenějším obilovinou na světě. S využitím celozrnné mouky pšenic s barevným zrnem byly připraveny pekařské výrobky, housky a muffiny, u nichž byl následně stanoven obsah bílkovin, vlákniny, anthokyanů a karotenoidů. Obsah celý popis

Uloženo v:

Podrobná bibliografie

Hlavní autor
Zuzana Šmídová
Další autoři
Marie Eliášová
Luboš Paznocht
Typ dokumentu
Články
Fyzický popis
5 ilustrací
Publikováno v
Výživa a potraviny. -- ISSN 1211-846X. -- Roč. 75, č. 5 (2020), s. 114-117
Témata
Popis jednotky
2 fotografie, 3 tabulky
Bibliografie
Literatura na straně 117 (12 záznamů)

Instituce:


MARC

LEADER 00000naa a2200000 i 4500
001 czpb000183234
FMT A N
LDR 0 0 |0 0naa a22 i 4500 
003 CZ PrUZP
005 20201218185259.0
007 ta
008 201203s2020 xr ao f b 000 0 cze d
040 |a ABA009  |b cze  |e rda 
041 0 |a cze  |b eng 
072 7 |a 633  |x Rostlinná výroba  |2 Konspekt  |9 24 
072 7 |a 664  |x Potravinářský průmysl  |2 Konspekt  |9 19 
072 7 |a 641  |x Kuchařství. Potraviny. Vařená jídla  |2 Konspekt  |9 19 
072 7 |a 612  |x Fyziologie člověka a srovnávací fyziologie  |2 Konspekt  |9 14 
080 |a 633.111  |2 MRF 
080 |a 664.6  |2 MRF 
080 |a 641.1  |2 MRF 
080 |a 612.392.7  |2 MRF 
100 1 |a Šmídová, Zuzana  |7 xx0227244  |u Výzkumný ústav potravinářský, Praha  |4 aut 
245 1 0 |a Nutriční hodnota pekařských výrobků z pšenic s barevným zrnem =  |b Nutritinal value of bakery products from colored-grain wheat cultivars /  |c Zuzana Šmídová, Marie Eliášová, Luboš Paznocht 
246 3 1 |a Nutritinal value of bakery products from colored-grain wheat cultivars 
300 |b 5 ilustrací 
336 |a text  |b txt  |2 rdacontent 
337 |a bez média  |b n  |2 rdamedia 
338 |a jiný  |b nz  |2 rdacarrier 
500 |a 2 fotografie, 3 tabulky 
504 |a Literatura na straně 117 (12 záznamů) 
520 3 |a Obiloviny patří mezi základní součásti lidské výživy a z nich zvláště pšenice, která je druhou nejrozšířenějším obilovinou na světě. S využitím celozrnné mouky pšenic s barevným zrnem byly připraveny pekařské výrobky, housky a muffiny, u nichž byl následně stanoven obsah bílkovin, vlákniny, anthokyanů a karotenoidů. Obsah bílkovin ve výrobcích byl v rozmezí 7,1 - 8,2 % a obsah vlákniny 5,8 - 9,5 %. Vzhledem k těmto hodnotám je možné pro většinu výrobků použít příslušná výživová tvrzení. Výrobky z pšenice s modrým zrnem obsahovaly několikrát více anthokyanů než výrobky z pšenice s purpurovým zrnem. Obsah karotenoidů v muffinech ze žlutého zrna (1,04 mg/kg) byl vyšší než v houskách (0,43 mg/kg). Vzhledem k obsahu biologicky aktivních látek by mohly tyto výroby tvořit cennou součást naší stravy. 
520 3 9 |a Cereals constitute an important part of the human diet, and especially wheat, which is the second most abundant cereal in the worlds. Buns and muffins were prepared using the whole-meal flour from colored-grain wheat and the contents of proteins, fibre, anthocyanins and carotenoids were determined. The content of proteins in bakery products represented 7.1 - 8.2% and of fibre 5.8 - 9.5%. Due to these values it is possible for most products to use appropriate nutrition claims. The products from blue-colored grains contained several times more anthocyanins than from purple-colored grains. The carotenoid content was higher in yellow -colored-grain muffins (1.04 mg/kg) than in buns (0.43 mg/kg). Due to the content of biologically important substances could these products constitute an important and valuable part of our nutrition.  |9 eng 
546 |a Český text, anglický abstrakt 
650 0 9 |a TRITICUM AESTIVUM  |2 agrovoc 
650 0 9 |a VARIETIES  |2 agrovoc 
650 0 9 |a WHEATS  |2 agrovoc 
650 0 9 |a GRAIN  |2 agrovoc 
650 0 9 |a COLOUR  |2 agrovoc 
650 0 9 |a CEREAL PROTEIN  |2 agrovoc 
650 0 9 |a STORAGE PROTEINS  |2 agrovoc 
650 0 9 |a ALEURONE  |2 agrovoc 
650 0 9 |a ENDOSPERM  |2 agrovoc 
650 0 9 |a DIETARY FIBRES  |2 agrovoc 
650 0 9 |a DIETARY GUIDELINES  |2 agrovoc 
650 0 9 |a CAROTENOIDS  |2 agrovoc 
650 0 9 |a ANTIOXIDANTS  |2 agrovoc 
650 0 9 |a ANTHOCYANINS  |2 agrovoc 
650 0 9 |a Cyanidin  |2 agrovoc 
650 0 9 |a METABOLISM  |2 agrovoc 
650 0 9 |a BIOAVAILABILITY  |2 agrovoc 
650 0 9 |a MEDICINAL PROPERTIES  |2 agrovoc 
650 0 9 |a Disease prevention  |2 agrovoc 
650 0 9 |a BAKERY PRODUCTS  |2 agrovoc 
650 0 9 |a CHEMICAL COMPOSITION  |2 agrovoc 
650 0 9 |a ANALYTICAL METHODS  |2 agrovoc 
653 0 |a perikarp 
650 0 7 |a Triticum aestivum  |2 agrovoc 
650 0 7 |a odrůdy  |2 agrovoc 
650 0 7 |a pšenice  |2 agrovoc 
650 0 7 |a zrno  |2 agrovoc 
650 0 7 |a barva  |2 agrovoc 
650 0 7 |a cereální bílkoviny  |2 agrovoc 
650 0 7 |a zásobní bílkoviny  |2 agrovoc 
650 0 7 |a aleuron  |2 agrovoc 
650 0 7 |a endosperm  |2 agrovoc 
650 0 7 |a vláknina potravy  |2 agrovoc 
650 0 7 |a dietetická doporučení  |2 agrovoc 
650 0 7 |a karotenoidy  |2 agrovoc 
650 0 7 |a antioxidanty  |2 agrovoc 
650 0 7 |a antokyaniny  |2 agrovoc 
650 0 7 |a kyanidin  |2 agrovoc 
650 0 7 |a metabolismus  |2 agrovoc 
650 0 7 |a biologická dostupnost  |2 agrovoc 
650 0 7 |a léčivé vlastnosti  |2 agrovoc 
650 0 7 |a prevence nemocí  |2 agrovoc 
650 0 7 |a pekařské výrobky  |2 agrovoc 
650 0 7 |a chemické složení  |2 agrovoc 
650 0 7 |a analytické metody  |2 agrovoc 
700 1 |a Eliášová, Marie  |7 mub2013759631  |u Česká zemědělská univerzita v Praze  |4 aut 
700 1 |a Paznocht, Luboš  |u ČZU v Praze  |4 aut 
773 0 |t Výživa a potraviny  |x 1211-846X  |g Roč. 75, č. 5 (2020), s. 114-117  |q 75:5  |9 2020 
LKR |a ITM  |b 97084  |l UZP50  |y 2020 
910 |a ABA009  |t rs 
SIF |z DN  |d 20201203