Možnosti využití předpovědní mikrobiologie při "Stanovení kritických bodů" a v hygieně potravin
Systém analýzy nebezpečí s kritickými a kontrolními body (Stanovení kritických bodů - SKB) je v současnosti nejvíce propracovaný systém zabezpečení zdravotní nezávadnosti ve výrobních procesech potravinářského průmyslu. Zákonem je požadováno zavedení systému SKB pouze pro zabezpečení zdravotní nezávadnosti výrobků. Systém však … celý popis
Uloženo v:
Podrobná bibliografie
- Hlavní autor
- Další autoři
- Typ dokumentu
- Články
- Fyzický popis
- 4 grafy
- Publikováno v
- Czech Journal of Food Sciences. -- ISSN 0862-8653. -- Roč. 16, č. 4, (1998), s. 135-142
- Témata
- Popis jednotky
- Dříve <<Potravinářské vědy>>
Lit. s. 141-142 (14 zázn.) - Res. čes., angl
Instituce:
Česká zemědělská a potravinářská bibliografie
Záznam není součástí řezu
MARC
LEADER | 00000naa a2200000 a 4500 | ||
---|---|---|---|
001 | czpb000040659 | ||
FMT | A | N | |
LDR | | naa a22 a 4500 | ||
003 | CZ PrUZP | ||
008 | 981006s1998 xr f cze | ||
040 | |a ABA009 |b cze | ||
043 | |a e-xr--- |b e-cz | ||
080 | |a 619 |2 MRF-sel | ||
080 | |a 663/664 |2 MRF-sel | ||
100 | 1 | |a Erban, Vladimír, |d 1952- |7 xx0068152 |u Výzkumný ústav potravinářský, Praha | |
245 | 1 | 0 | |a Možnosti využití předpovědní mikrobiologie při "Stanovení kritických bodů" a v hygieně potravin / |c Vladimír Erban |
300 | |b 4 grafy | ||
500 | |a Dříve <<Potravinářské vědy>> | ||
500 | |a Lit. s. 141-142 (14 zázn.) - Res. čes., angl | ||
520 | |a Systém analýzy nebezpečí s kritickými a kontrolními body (Stanovení kritických bodů - SKB) je v současnosti nejvíce propracovaný systém zabezpečení zdravotní nezávadnosti ve výrobních procesech potravinářského průmyslu. Zákonem je požadováno zavedení systému SKB pouze pro zabezpečení zdravotní nezávadnosti výrobků. Systém však ze svého principu umožňuje v jakékoliv výrobě analyzovat a zavést kontrolu libovolných nebezpečí, např. ohrožení kvality výrobku, technologických ztrát nebo ohrožení bezpečnosti provozu apod. Předpovědní mikrobiologie je účinný nástroj pro správné zavedení SKB a umožňuje zatím nejexaktnější stanovení přijatelných úrovní a limitních hodnot (parametrů procesu) kritických a kontrolních bodů v systému SKB pro všechna nebezpečí mikrobiálního typu a verifikace těchto stanovení. Předpovědní mikrobiologie napomáhá jednoznačně rozlišit kritické body od bodů kontrolních, poskytuje více variant nastavení parametrů procesu, u nichž je dodržena stejná úroveň zdravotní nezávadnosti. Modely předpovědní mikrobiologie jsou nástroje využívané v rozhodovacím procesu stanovení rizik. | ||
520 | |a A risk analysis system with critical and control points allows to analyze and control any risks in any production stage, e.g. impairment of product quality, technological losses or risks to operation safety, etc. Prediction microbiology helps to discriminate critical points and control points in an unambiguous manner, provides several variants of the setup of process parameters in which the same level of hygienic safety is observed. Prediction microbiology models are tools used in a decision process of risk assessment. |9 eng | ||
650 | 0 | 9 | |a FOOD HYGIENE |2 agrovoc |
650 | 0 | 9 | |a FOOD SAFETY |2 agrovoc |
650 | 0 | 9 | |a HACCP |2 agrovoc |
650 | 0 | 9 | |a MATHEMATICAL MODELS |2 agrovoc |
650 | 0 | 9 | |a MICROBIOLOGY |2 agrovoc |
650 | 0 | 7 | |a HACCP |2 agrovoc |
650 | 0 | 7 | |a hygiena potravin |2 agrovoc |
650 | 0 | 7 | |a matematické modely |2 agrovoc |
650 | 0 | 7 | |a mikrobiologie |2 agrovoc |
650 | 0 | 7 | |a nezávadnost potravin |2 agrovoc |
700 | 1 | |a Černý, Vladimír |7 uzp2008465443 |u MILCOM, a.s., Výzkumný ústav mlékárenský, Tábor | |
773 | 0 | |t Czech Journal of Food Sciences |x 0862-8653 |g Roč. 16, č. 4, (1998), s. 135-142 |q 16:4 |9 1998 | |
967 | |c e-cz | ||
LKR | |a ITM |b 156913 |l UZP50 |y 1998 | ||
CAS | |a a | ||
SIF | |z Ka |d 19981006 |9 2 | ||
910 | |a ABA009 |t rs |