Možnosti využití předpovědní mikrobiologie při "Stanovení kritických bodů" a v hygieně potravin

To chci

Systém analýzy nebezpečí s kritickými a kontrolními body (Stanovení kritických bodů - SKB) je v současnosti nejvíce propracovaný systém zabezpečení zdravotní nezávadnosti ve výrobních procesech potravinářského průmyslu. Zákonem je požadováno zavedení systému SKB pouze pro zabezpečení zdravotní nezávadnosti výrobků. Systém však celý popis

Uloženo v:

Podrobná bibliografie

Hlavní autor
Vladimír Erban, 1952-
Další autoři
Vladimír Černý
Typ dokumentu
Články
Fyzický popis
4 grafy
Publikováno v
Czech Journal of Food Sciences. -- ISSN 0862-8653. -- Roč. 16, č. 4, (1998), s. 135-142
Témata
Popis jednotky
Dříve <<Potravinářské vědy>>
Lit. s. 141-142 (14 zázn.) - Res. čes., angl

Instituce:


MARC

LEADER 00000naa a2200000 a 4500
001 czpb000040659
FMT A N
LDR |   naa a22 a 4500 
003 CZ PrUZP
008 981006s1998 xr f cze
040 |a ABA009  |b cze 
043 |a e-xr---  |b e-cz 
080 |a 619  |2 MRF-sel 
080 |a 663/664  |2 MRF-sel 
100 1 |a Erban, Vladimír,  |d 1952-  |7 xx0068152  |u Výzkumný ústav potravinářský, Praha 
245 1 0 |a Možnosti využití předpovědní mikrobiologie při "Stanovení kritických bodů" a v hygieně potravin /  |c Vladimír Erban 
300 |b 4 grafy 
500 |a Dříve <<Potravinářské vědy>> 
500 |a Lit. s. 141-142 (14 zázn.) - Res. čes., angl 
520 |a Systém analýzy nebezpečí s kritickými a kontrolními body (Stanovení kritických bodů - SKB) je v současnosti nejvíce propracovaný systém zabezpečení zdravotní nezávadnosti ve výrobních procesech potravinářského průmyslu. Zákonem je požadováno zavedení systému SKB pouze pro zabezpečení zdravotní nezávadnosti výrobků. Systém však ze svého principu umožňuje v jakékoliv výrobě analyzovat a zavést kontrolu libovolných nebezpečí, např. ohrožení kvality výrobku, technologických ztrát nebo ohrožení bezpečnosti provozu apod. Předpovědní mikrobiologie je účinný nástroj pro správné zavedení SKB a umožňuje zatím nejexaktnější stanovení přijatelných úrovní a limitních hodnot (parametrů procesu) kritických a kontrolních bodů v systému SKB pro všechna nebezpečí mikrobiálního typu a verifikace těchto stanovení. Předpovědní mikrobiologie napomáhá jednoznačně rozlišit kritické body od bodů kontrolních, poskytuje více variant nastavení parametrů procesu, u nichž je dodržena stejná úroveň zdravotní nezávadnosti. Modely předpovědní mikrobiologie jsou nástroje využívané v rozhodovacím procesu stanovení rizik. 
520 |a A risk analysis system with critical and control points allows to analyze and control any risks in any production stage, e.g. impairment of product quality, technological losses or risks to operation safety, etc. Prediction microbiology helps to discriminate critical points and control points in an unambiguous manner, provides several variants of the setup of process parameters in which the same level of hygienic safety is observed. Prediction microbiology models are tools used in a decision process of risk assessment.  |9 eng 
650 0 9 |a FOOD HYGIENE  |2 agrovoc 
650 0 9 |a FOOD SAFETY  |2 agrovoc 
650 0 9 |a HACCP  |2 agrovoc 
650 0 9 |a MATHEMATICAL MODELS  |2 agrovoc 
650 0 9 |a MICROBIOLOGY  |2 agrovoc 
650 0 7 |a HACCP  |2 agrovoc 
650 0 7 |a hygiena potravin  |2 agrovoc 
650 0 7 |a matematické modely  |2 agrovoc 
650 0 7 |a mikrobiologie  |2 agrovoc 
650 0 7 |a nezávadnost potravin  |2 agrovoc 
700 1 |a Černý, Vladimír  |7 uzp2008465443  |u MILCOM, a.s., Výzkumný ústav mlékárenský, Tábor 
773 0 |t Czech Journal of Food Sciences  |x 0862-8653  |g Roč. 16, č. 4, (1998), s. 135-142  |q 16:4  |9 1998 
967 |c e-cz 
LKR |a ITM  |b 156913  |l UZP50  |y 1998 
CAS |a a 
SIF |z Ka  |d 19981006  |9 2 
910 |a ABA009  |t rs